A térképre kattintva az egyes dűlőkön nevelt szőlőfajtáinkat tekintheti meg.

Szőlőművelés

  • Kifogástalan bor
    Kifogástalan bor csak egészséges, érett szőlőből készíthető. Sokan vitatják, hogy aromatikus bor készíthető-e érett szőlőből, mert az érés folyamán az aromahordozó anyagok elbomlanak. Látszólag valóban így van, de korunk méréstechnikájával kimutatható, hogy csak a cukrokkal létesített vegyületeik veszítik el aromájukat, illatukat. Erjesztés alatt képezhető enzimek újra szabaddá teszik az aromaanyagokat és így finom, telt illatokat, aromákat, Irsai szőlőnél buja illatokat állíthat helyre a borász az éretlen, fűszagú illatok, aromák helyett.
  • Az egészséges szőlő
    Az egészséges szőlő alatt nemcsak azt kell érteni, hogy a szőlőt a növény betegségei nem károsították, hanem azt is, hogy a szőlő jól fejlett, erőteljes. Ez a feltétel a klímától és a megfelelő tápanyag ellátástól függ. A klímát rövid távon nem vagyunk képesek korrigálni, a tápanyag ellátás vonatkozásában korunk tudományos eredményei szinte az optimális feltételeket tudják biztosítani. Szőlészetünkben a tápanyag ellátás nem a műtrágyázást jelenti, hanem inkább többszázéves természetes módszereket. Ezek biztosíthatják a szőlő növény számára azt a flórát-faunát (főleg mikroorganizmusok formájában), amely az egészséges szőlő életfeltétele.
  • A szőlő növény gyors evolúcióra képes
    A szőlő növény gyors evolúcióra képes, ezért egy fajtán belül rövid idő alatt kialakulhatnak nagyon eltérő tulajdonságú egyedek, klónok. Van olyan klón, amely sokat terem, de a termés minősége csak közepes, vagy fordítva. Vannak olyan klónok, amelyek több cukrot, aroma anyagot termelnek, mint az átlag. Ebből következően egy szőlészet fajtapolitikájánál ma már nem csak a fajtákra, hanem azon belül a klónok megválasztására is nagy gondot kell fordítanunk.. Ma a világban a francia szaporítóanyag termelők biztosítják a megfelelő klón szelekciót, ültetvényeinket alapvetően certifikált francia szaporítóanyagokból létesítettük.. A fajták és klónok kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy olyan fajtákat telepítsünk, amelyek klónjai biztosíthatják a csendes és szénsavas, édes és száraz borok termelését is. Ilyenek: viognier, chenin-blanc, részben a chardonnay, sauvignon blanc. Ezeken túl termeljük még a hazánkban is ismert világfajtákat, mint például a szürkebarát (Pinot-Gris). Az Irsai Olivért hungarikumként termeljük, bora kielégíti korunk igényét, az üdítő, aromatikus karaktert.
  • Kékszőlők
    Kékszőlők esetében a legfontosabb követelmény, hogy a fajta a klímaváltozás következtében legalább egy évtizedig termelhető legyen. Veszélyeztetett fajta a Pinot-Noir, helyette a piemonti Barbera és Dolcettó van kísérlet alatt több hektáron. Fehér szőlők esetében a szürkebarát (szélsőséges esetben a chardonnay is) a veszélyeztetett fajták közé tartozik.
  • Hektáronkénti termésátlag
    Állandó vita a hektáronkénti termésátlag. Vannak akik jónak ítélik az 50 q/ha értéket, mások pedig a törvény szerinti 150 q/ha érték mellett is biztosíthatónak tartják a borok megkívánt minőségét. Mi egyezően Bakonyi Károly szőlőnemesítővel (cserszegi fűszeres nemesítője) 130 q/ha-ig nem látjuk veszélyeztetve a bor minőségét a piaci igények akár 80 %-nál. A 20 %-ba a különleges borok tartoznak. Ilyen igények esetében akár a 25 q/ha termésátlag korlát is megalapozott igény lehet. A termésátlag polémia nemcsak minőségi, hanem gazdasági kérdés is. Amennyiben a szőlész szőlőjének árában megtérül a 25 q/ha termésátlag, úgy ilyen technológiával kell termelni. A ma kialakult átlag borárak esetében minimum a 100 q/ha termésátlag biztosíthatja a megkövetelt szőlőárakat, ez estben pedig ezzel a technológiával kell termelni. A termelékenység a szőlőfajtától is függ, van olyan fajta, amely 200-300 q/ha átlagot is tud biztosítani normál feltételek mellett, mások pedig csak 50-100 q/ha-t. Ez a fajta tulajdonság alapvetően meghatározza a fajtastratégiát.. Borászatunk fajtastratégiájának megfelelően fajta választékunkat kiszélesítettük, 12 fajtát termelünk a fenti elvek betartása mellett.
  • A szőlőültetvényeinket hibrid módszerrel műveljük
    A Kázsmér Pincészet szőlőültetvényeit vegyes-Lenz-Mozer és Guyot hibrid módszerrel műveljük. Tapasztalataink szerint ez a művelési mód a legkevésbé kényes és ugyanakkor minőségben a legmagasabb szintet biztosítja a Lenz-Mozer után. Művelési technológiáink a lehetőség szerint, magas szinten gépesítettek, kivétel a metszés és a zöldmunkák egy része. Szüretelő kombájnt is alkalmazunk, nem tapasztalunk minőség romlást, ha a szőlő művelésénél figyelembe vesszük a kombájnos szüret igényeit (vastagabb héj), és a kombájn megfelelően van beállítva. Különleges borainknál a szőlőt továbbra is kézzel, válogatva szüreteljük

 

Szőlőfajtáink

CHARDONNAY

  • Érés:
    szeptember közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-1,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Hengeres, kissé vállas, közepesen tömött fürtök. Gömbölyű, fehéres zöld, feketén pontozott, lédús, kicsi bogyók. Száraz és édes, csendes és szénsavas borok készíthetők belőle. Mustja gyakran sok cukrot tartalmaz, savtartalma magas marad. Jól kiegyensúlyozott, erős, telt borokat ad. Aromái komplexek, erőteljesek, a fajtára jellemzőek (aszalt gyümölcsök, vaj, egzotikus gyümölcsök, mogyoró). A hordós érlelés fokozza a minőségét.

Klón: Inra 548, 

CHENIN BLANC

  • Érés:
    szeptember - október közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-300 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Közepes-nagy fürtök, kicsi-közepes bogyók. A talajtól és művelési módtól függően száraz, édes, vagy habzóbor készíthető belőle. A savtartalom magas marad, így bora elegáns, friss, jellemzően méz, körte, barack aromával.

Klón: Inra 220, Inra 1018 

 

SAUVIGNON BLANC

  • Érés:
    szeptember vége
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Vállas, tömött fürtök. Zöldessárga, gömbölyded, hamvas, középvastag héjú bogyók. A száraz borok igen kellemesek, finomak, kiegyensúlyozottak, fajtajellegük különösen hangsúlyos. Az első években bukszus, fekete ribizli, rekettye jegyeket mutat. A talajtól, évjárattól, művelési módtól függően néha változnak az aromák. Késői szüret és nemespenész esetén kiváló édes borok készíthetők.

Klón: Inra 108,905

VIOGNIER

  • Érés:
    szeptember közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    150-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A fürtök és a bogyók kicsik. A must különösen sok cukrot tartalmaz. Bora többnyire kajszibarack, narancshéj és friss virág illatú, ízben telt, gazdag. Sokszor olajos textúrájú, savtartalma alacsony. Habzó- és édes bor készítésére is alkalmas.

Klón: Inra 642

SÁRGA MUSKOTÁLY

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A fürtök és a bogyók közepesek. Száraz, habzó, vagy természetes édes bor készíthető belőle. Kis arányban semleges borokkal házasítják. A borok magas alkoholtartalmúak, és eléggé savasak. Finom aromái erősek, intenzívek.

ALEXANDRIAI MUSKOTÁLY

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    2,5-3,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    250-400 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A fürtök nagyok, a bogyók igen nagyok. Jó klimatikus viszonyok mellett természetes édes, száraz és szénsavas borok készíthetők belőle. Erőteljes, elegáns aromákkal és virágillattal rendelkezik.

PINOT NOIR

  • Érés:
    szeptember vége
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-1,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    50-150 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Kicsi, nagyon kicsi fürtök és bogyók. Kedvező körülmények esetén a borok hosszan eltarthatók, erőteljesek, intenzívek és komplex aromákkal rendelkeznek. A must cukortartalma magas, a savtartalom alig éri el a közepeset, a szín kevésbé intenzív, de tartós. Habzóborok, pezsgők is készülhetnek belőle.

Klón: Inra 115, 667

GAMAY NOIR

  • Érés:
    szeptember közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A fürtök kicsik, a bogyók közepesek. Gyümölcsös, elég intenzív színű, de tanninban és komplex aromákban nem bővelkedő bort ad.

CABERNET FRANC

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    150-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A fürtök kicsik. A bogyók gömbölyűek, hamvasak, sötétkék vékony héjúak. Aromatikus, de közepes alkohol-, sav-, polifenol tartalmat ad.

Klón: Inra 326, 327

CABERNET SAUVIGNON

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    150-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Fürtje közepesen tömött, hosszúkás. Bogyói aprók, a bogyóhéj vastag és színanyagban gazdag. Bora sötét és tanninban gazdag, ha teljes érettségében szüretelik. Hosszas tárolásra alkalmas, hordós érleléssel nemesedik. Az aromák áthatóak és komplexek. Önmagában való érleléskor néha hiányzik a lágyság és kerekség.

MERLOT

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Fürtje kicsi, vagy közepes nagyságú, vállas, laza. Bogyói kicsik, sötétkékek, gömbölyűek, hamvas vékony héjúak. Bora erős, kerek, magas alkoholtartalmú, mély színű, de savtartalma csekély. Az ilyen robusztus, kiegyensúlyozott, tanninban gazdag, sokáig eltartható boroknak jót tesz a tölgyfás érlelés.

OTTONEL MUSKOTÁLY

  • Érés:
    szeptember eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A saszla és a saumuri muskotály keresztezése. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag. A száraz és az édes bor egyaránt aromatikus, üdítő.

Klón: Inra 59

SZÜRKEBARÁT

  • Érés:
    szeptember közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Fürtje apró, tömött. Érett bogyói lilásvörösek. A must cukortartalma magas, savtartalma alacsony-közepes. A borok sárga színűek, igen finomak, erősek, robusztusak és több specifikus aromával rendelkeznek, mint a pinot blanc.

Klón: Rauscedo R6

 

OLASZRIZLING

  • Érés:
    október közepe
  • Átlagos bogyóméret:
    1,0-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Fürtje tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója  sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek. Hosszabb érlelés után kerozin illat jelentkezik.

HÁRSLEVELŰ

  • Érés:
    október vége
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,05 g
  • Átlagos fürtsúly:
    250-400 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Igen hosszú fürtök, közepesen nagy bogyók. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Fajtajelleges, hársméz illatú, kellemes zamatú, igen finom és hosszú savú, testes, több évi érlelés után kiemelkedő minőségű bort ad.

IRSAI OLIVÉR

  • Érés:
    augusztus vége
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-300 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Pozsonyi fehér és Csaba gyöngye keresztezése. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodik. Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal. Reduktív technológiával készítve egy-két évig megőrzi vonzó tulajdonságait.

BARBERA

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Közepes méretű, tömött fürtök, közepes bogyók. Színe mély, kevés tannint, de sok savat tartalmaz. Borában a friss piros és fekete ribizli aromája intenzíven van jelen.

Klón: Rauscedo R6

DOLCETTO

  • Érés:
    október eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Közepes, hosszúkás, szárnyas fürtök, közepes bogyók. A mély rubintól a bíbor színig terjedő bora lágy, gyümölcsös, tanninban gazdag, savtartalma alacsony.

Klón: Rauscedo R6

TURÁN

  • Érés:
    szeptember eleje
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    150-200 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Közepes fürtök, közepes bogyók. A tőkén hagyva gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Jól érezhető benne a kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kékmedoctól örökölte. Ha túlérett szőlőből készült, orvosságra emlékeztető illata van.

TRILLA

  • Érés:
    szeptember vége
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    150-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Sárga muskotály és pozsonyi fehér keresztezésével hozták létre. Csendes és habzóbor készítésére alkalmas. Ízében és illatában muskotályos borába harmonikusan épülnek be finom savai. Igéretes hazai fajta.

GESZTUS

  • Érés:
    szeptember vége
  • Átlagos bogyóméret:
    1,5-2,0 g
  • Átlagos fürtsúly:
    100-200 g
Levél
Fürt
 
A fajta jellemzése:

A pozsonyi fehér és a szürkebarát keresztezésével hozták létre. Csendes és szénsavas készítésére alkalmas. Fehéres zöld színű, finom illatú és savú, testes fehérbor. Illata a szürkebarátra, savai a pozsonyi fehérre hasonlítanak.

KÉKFRANKOS

  • Érés:
    szeptember vége
  • Átlagos bogyóméret:
    2,0-2,5 g
  • Átlagos fürtsúly:
    200-250 g
Levél
 
Fürt
 
A fajta jellemzése:

Fürtje közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói vastag héjúak, kissé hamvasak. Tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek belőle. Érlelésre alkalmas, akkor teltebb, aromásabb bort kapunk.