Rólunk

CÉGTÖRTÉNET

A Kázsmér család több mint ezer éve van otthon a Lesence patak völgyében. Családi szőlészetünket 1997-ben Kázsmér János alapította Lesencetomaj határában zöldmezős beruházással.

Páratlan természeti környezet, a felejthetetlen balatoni táj a Kázsmér pincészet otthona.
A Kázsmér család több mint ezer éve van otthon a Lesence-vidéken. Őseink valószínűleg a honfoglaláskori Tomaj nemzettséggel együtt telepedtek a vidékre. Nevünk kazár ősökre utal. 

A Kázsmér borászatot 1997-ben  idősebb Kázsmér János  alapította, majd a birtokot a harmadik generáció Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet néven fejleszti tovább. A család felmenői 1982-ig földműveléssel, szőlőműveléssel, bor termeléssel foglalkoztak. Közel húsz évre megszakadt ez a foglalkozási ág a családban, majd 1997-ben idősebb Kázsmér János nyugdíjasként visszatért az ősi foglalkozáshoz.

A szőlész-borász tudás, tapasztalat pótlásaként külföldi - olasz, francia - szakembereket hívtak segítségül az üzleti és technológiai tervek elkészítéséhez. Név szerint meg kell említeni Enzo Rivellát, aki akkor a Castello Banfi igazgatója, és az Olasz Borászok Szövetségének elnöke volt. Rivella úrral kidolgozott létesítési koncepció arra alapult, hogy a borászat a környék, főleg a Lesence-vidéke termelőinek szőlőjét dolgozza fel. Az ültetvények területe és állapota alapján a borászat kapacitását 30.000 hektoliterben határoztuk meg. Akkoriban csak fehér fajták voltak engedélyezve erre a területre. Rivella úrral egyetértve csak saját termelésű szőlőből  állítjuk elő a palackozott borokat, hogy azok a legmagasabb minőségi igényeket is kielégítsék. A koncepcióból következett, hogy a teljes kapacitás kiépítése tervszerűen, több lépcsőben valósult meg. Elsőként – már 1997-ben - felépült a teljes vinifikációs kapacitás a hordós bor előállításához, majd 2002-ben jött létre az érlelő és a palackozó üzem. 

A Kázsmér Pincészet ültetvényeinek területe és állapota alapján a borászat kapacitását 30.000 hektoliterben határoztuk meg.


Időközben kék szőlőfajtákat is engedélyeztek a borvidéken, így azok telepítése is megkezdődhetett. A telepítést folyamatosan végeztük 70 hektárig. Szerencsére az első beruházási lépcső tervei lehetővé tették mintegy 2000 hl vörösbor előállítására alkalmas kapacitással történő bővítést. Az ültetvények telepítése és borászati üzem kialakítása az akkori legkorszerűbb technológiai bázison történt. A folyamatos fejlesztéseknek hála ezt a legkorszerűbb szintet a mai napig megtartottuk.  2015-ig  termékeink Lesence néven jelentek meg a kül-,illetve belföldi piacokon, 2015-ös évjárattól már a család neve alatt, azaz: Kázsmér néven forgalmazzuk borainkat.

CSAPATUNK

CSONKA ZOLTÁN
Főborász

Tanulmányaimat Tapolcán végeztem. 1989-ben érettségiztem a Batsányi János Gimnáziumban.
Okleveles agrármérnök diplomámat  a Pannon Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi karán szereztem 1998-ban. Emellett  okleveles szőlész-borász szakmérnök diplomával is rendelkezem, melyet 2000-ben vehettem át a Szent István Egyetem budapesti élelmiszer tudományi karán.
Első munkahelyem 1998-2003 között Badacsonytomajon a  Badacsonyi Pinceszövetkezet/ Badacsonyi Szőlészgazdák Pincészete Kft. volt, ahol beosztott borászati vezetőként dolgoztam.
2003-óta vagyok a Kázsmér Pincészet főborásza.

TARRÓSI ILDIKÓ
Laboráns


Általános iskolába Balatonaligára jártam, majd Veszprémben  a Vegyipari Szakközépiskolában tanultam tovább, ahol 1984-ben vegyész-analitikusként végeztem, majd a  Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi borászatában kezdtem dolgozni.
1997-ben pályázat útján kerültem a céghez, ahol laboránsként dolgozom.
Feladataim közé tartozik még a szőlőfelvásárlás megszervezése, lebonyolítása és az erjedő tételek, majd később a borok rendszeres vizsgálata, engedélyeztetése. Munkám része a folyamatos kapcsolattartás a hegybíróval, valamint az ezzel kapcsolatos adminisztráció elvégzése is.

PUPOS LÁSZLÓ
Telepvezető


Az általános iskolát Lesenceistvándon végeztem, majd Zircen a Reguly Antal Szakmunkásképző intézetben tanultam mezőgazdasági gépszerelőnek. Az iskola befejezése után 1982-től, a Balatonmellék MGTSZ-ben helyezkedtem el.
A pincészetnél 1997-től 2003-ig dolgoztam, majd néhány év szünet után 2008-tól ide is tértem vissza.
A szőlőműveléssel már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem, ugyanis a  nagyszüleim és a szüleim is ezzel foglalkoztak . Azért  jöttem a Kázsmér Borászathoz dolgozni -  mely a vidékünkön az egyik legnagyobb gazdaság -, mert itt még többet  tanulhatok a szőlőművelésről is, hiszen a pincészet élen jár a szőlőművelés újdonságainak bevezetésében és a gépesítésben egyaránt. Az én feladatom a szőlőművelés gépi- és kézi műveleteinek, pontos, időbeni és szakszerű megszervezése, az elvégzendő feladatok folyamatos koordinálása és ellenőrzése.