Borpercek

Letöltöttük az Excellence sorozat borait

2016.11.18 09:40

Letöltöttük a Kázsmér Pincék termékvonal harmadik csoportját, a 2015. évjáratú  Excellence sorozatot.

Ez a sorozat az érlelt és érlelhető borokat foglalja csokorba. Nem minden évben,  csak akkor készül ilyen sorozat, ha a szőlő minősége, vagy a sorozathoz tartozó fajta ezt megalapozza. Az értékes, érlelt bor „fásított”, ezért ebben a kategóriában ez  technológiai szükséglet,  a frissesség, a hosszú élettartam biztosítása érdekében.

A töltés a Saverglas elegáns 700 grammos üvegeibe történt, parafa dugó zárással. A címke értékes papíron, míves technológiával, nagyon egyszerű grafikával készült. A fényűzést a két aranyfólia csík és az aranyszínű ónkupak sugározza.

Három fehérbort palackoztunk a férfias Szürkebarátot (15%-os alkohol, 9 g/l sav) – mely  elnyerte a Nemzeti Borkiválóság címet - a nőies, de még száraz Viognier-t, és a klasszikust, a Chardonnay-t. A Viognier esetében  a fa kókusz és mézeskalács aromával egészíti ki a fajta körte és barack aromáját, a  Szürkebarátot leheletnyi vanília és szegfűszeg jellemzi, de domináns marad a kenyérhéj és a citrusos íz világ. A Chardonnay esetében az uralkodó citrust erősítettük, a fajta diós, mogyorós unalmasságát kókusz és mézeskalács oldja fel.

A vörösborból is két fajtát töltöttünk: a Pinot Noirt és az Emilion nevű cabernet franc és merlot cuvé-t. Boraink szakítottak a „villányi” stílussal, igyekeztünk őket a káros fenoloktól és taminoktól mentesíteni, hogy gyümölcsös, könnyen fogyasztható borokat kínálhassunk. A fa mindkét bornál csak annyi, hogy a technológiai szükségletet biztosítsa. Leheletnyi csokoládé és karamell utal csak a fára. A fő szempont az eredeti aromák megtartása, kiemelése volt. A Pinot Noir színe rendhagyó, amely a forró, száraz érési idő következménye, de így mi is mondhatjuk, mint ahogy a Romane-Conti borásza mondta: „A Pinot Noir-unk olyan sötét, mint a pokol feneke.”

Az Excellence sorozatnak van egy rendhagyó tagja, a Syrah Rosé. Ez a bor nem érlelt, de érlelhető, akár két évig is. Az érlelés sokat javít a bor értékein. Szakítottunk a hazai légies, szekunder aromákkal dúsított stílussal, inkább a mediterrán vidékek útját követtük.

A sorozat három tagja - Syrah Rosé, Szürkebarát és Viognier - már kapható!