Borpercek

Újabb elismerést kaptunk

2017.07.12 16:04

EXCELLENCE CHARDONNAY

A 2017. évi Balaton-felvidéki borversenyen a Kázsmér Pincészet 2015. évjáratú Excellence Chardonnay-ja

Nagy Aranyérmet nyert!

Az eredmény értékét növeli, hogy ezt egy olaszrizling uralta vidéken értük el.

A chardonnay valódi világfajta, hiszen a legjobban elterjedt és a legnagyobb mennyiségben termelt fehér szőlőfajta. Hazánkban is gyakori fajta, ennek ellenére a fogyasztók körében nem a legnépszerűbb. A chardonnay világméretű népszerűségét néhány kedvező tulajdonsága alapozza meg:

  • A szőlő termelése viszonylag egyszerű, nem igényel különleges eljárásokat.
  • Termelékenysége kielégítően magas.
  • Cukortermelő képessége a közepesnél jobb.
  • Bora érzékszervekkel észlelhető (organoleptikai) szempontból nem tartalmaz kitörölhetetlen markert, mint például a sauvignon, vagy a muskotály fajták.
  • Evolúciós képessége gyors, ezért számtalan regisztrált és spontán klónja ismert.

A fajta tulajdonságai lehetővé teszik, hogy készíthessünk belőle friss, üdítő jellegű, aromatikus, kedvező árú bort, illetve túlérett, vagy töppedt szőlőjéből nagy értékű érlelt borokat. Egyedül édes bor készítésére nem alkalmas szőlőfajta.

A klón bőség a chardonnayt az értékes pezsgők kiiktathatatlan alapanyagává tette. A borászok szeretik, mert a szőlészeti, borászati technológiákkal perszonális organoleptikai tulajdonságú borok készítésére alkalmas. Azzal viszont vitatkozni kell, hogy a chardonnay organoleptikai szempontból jellegtelen fajta.

A chardonnay széles stíluslehetőségét két szomszédos francia település példájával szokták illusztrálni. A két település a Burgundia-i borvidéken Puligny Montrachet, illetve Meursault. A két település chardonnay parcellája közös. Ennek ellenére a Piligny Montrachetben készült borok gyümölcsösek alma és őszibarack aromájúak, virágos illatúak, a Meursault bor mogyoró, kenyérhéj ízvilágú. A hivatásos bor kóstoltatók az eltérést a terroir különbségekkel indokolják, főleg a talajösszetétel változatosságával.

Az érvelés nem helytálló, mert a közvélekedéssel ellentétben, a talajösszetétel nem határozza meg a bor érzékszervekkel észlelhető tulajdonságait.  Dr Gerard Seguin professzor egy élet munkásságával megfejtette a „bordeaux-i szindrómát”, és bizonyította, hogy a talajösszetétel nem meghatározó a bor minőségére. Sokkal fontosabb és meghatározóbb a talaj morfológiája és másodlagosan tápanyag tartalma (fő műve: Influences des facteurs naturels sur les caracteres des vins).

Az eltérés oka alapvetően a két település által alkalmazott borászati technológia különbsége, és talán a klón szerkezet.

Hazánkban nem alakult ki még településeken belül sem egységes technológia, szinte minden hazai chardonnay a bor készítőjének a jegyeit viseli. Találkozhatunk élesztő aromákkal feljavított borokkal, amelyek legtöbbször jellegtelenné válnak, akár egy éven belül is. Találkozhatunk rosszul végrehajtott batonázzsal, almasav bontással és főleg az égetett fa ízével az olcsó barrique hordó használat következtében. Az áttekinthetetlen, rossz példák nem csoda, hogy elriasztják a hazai borfogyasztókat a chardonnay fogyasztásától.

A technológiai változatosság nemcsak a chardonnay, hanem valamennyi hazai szőlőfajta esetében is jellemző. Ebben a helyzetben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szinte megoldhatatlan feladatra vállalkozott. A „magyar bor” fogalmát kívánják meghatározni és kijelölni néhány márkát - még ebben az évben, a szüreti időszakig - ezzel segítve a hazai és a külhoni bormarketinget.

Pincészetünk az Excellence Chardonnay megalkotásával egy stílusos irányzatot kívánt kijelölni az érlelt „balatoni chardonnay” számára. Célunk volt egy magasabb savtartalmú (6-8 g/l), alacsonyabb alkohol tartalmú (13-14%), telt, édes érzetű (alacsony cukortartalmú), finom batonázson, almasav bontáson és főleg kifinomult barrique technológiával készült, magasabb értékű bort létrehozni. Úgy gondoljuk e célunkat most már több éve (2014-óta) teljesítettük.