Borpercek

Kiváló évjárat lehet az idei

2017.06.12 14:52

Sajnos a tavaly júliusi jégverés következményeként hatvan százalékkal kevesebb termés várható ültetvényeinken, ha az idén nem éri újabb természeti csapás a szőlőt. Reméljük, hogy az őszi szüretig kegyes lesz hozzánk az időjárás, napos, az átlagosnál picit melegebb idővel, átlagos csapadékkal, a szélsőségektől, így vihartól, és a jégveréstől mentes. A szakszerű metszési munkák után szépen beindult a tőkék fejlődése, jelenleg a virágzás közepén járnak a szőlőfajták.

Tavaly nem volt kiemelkedő a borok minősége, a 2016-os évjárat nem mondható borászati szempontból „nagy évjáratnak”, melynek oka többek között a hűvösebb napokkal tarkított csapadékos nyár volt, betetőzve a jégveréssel.

Mivel a termés mennyisége jelentősen lekorlátozza a palackozott borok számát is, így az őszi szüret után a mennyiségi piacon nemigen rúghatnak labdába a Balaton-felvidéki borok, ezért idén különösen sokat fog számítani az igazán kiváló minőség. A minőségi bor előállításához a termőhely viszonyai optimálisak Lesence-vidékén, ugyanis mind a talaj, mind a mikroklíma megfelelő, viszont a magas kategóriájú termékek előállításához idő, megfelelő borkezelő anyagok és magas szintű szakértelem kell, amely - úgy gondoljuk - a Kázsmér Pincészetnél meglévő feltételek. Reményeink szerint, ha mindez az idén is adott lesz kitűnő 2017-es évjáratú borokkal örvendeztethetjük meg fogyasztóinkat.